Afvoerleidingen ontstoppen: hoe doe je dat?

Afvoerleidingen ontstoppen: hoe doe je dat?

Heeft u een afvoer waar het water niet zo goed meer wegstroomt? Of is uw douche al enige tijd een beetje verstopt? Dan is het raadzaam hier tijdig wat aan te doen, voordat de verstopping helemaal dichtslibt en water in het geheel niet meer weg kan stromen. Bovendien kunt u zelfs een overstroming riskeren, met name wanneer het gaat om een verstopt toilet.

Het eerste dat u kunt doen, is trachten te achterhalen wat de reden kan zijn van de verstopping. Heeft u onlangs iets vreemds door het toilet gespoeld? Of gebruikt u misschien geen beschermende roostertjes in de keuken, om tegen te gaan dat etensresten in uw afvoer terecht komen? Het achterhalen van deze informatie kan u namelijk helpen duidelijk te krijgen, wat er aan de hand is.

Is de verstopping oppervlakkig?

Wanneer u een idee heeft omtrent de aard van de verstopping, dan kunt u ook een beetje inschatten waar de verstopping precies gelegen is. Het kan zijn dat er iets vastzit in de hals van het toilet, of in de sifon van uw gootsteen in de keuken. In dat geval kunt u veelal handmatig proberen de verstopping te verwijderen. Wij vertellen u nu hoe u dat kunt doen.

Handmatige ontstopping van verstoppingen

Voor oppervlakkige ontstoppingen kunt u gemakkelijk handmatig te werk gaan. In uw toilet kunt u bijvoorbeeld met een paar rubberen handschoenen voelen, of er iets in de hals vastzit. Wanneer u daadwerkelijk iets vind, kunt u dit proberen los te maken zodat het water weer door kan stromen. Ook kunt u hiertoe een rubberen ontstopper gebruiken, die u een paar keer op en neer beweegt. De kans is groot dat u een kleine verstopping hiermee weer los kunt krijgen.

» Hulp nodig bij een ontstopping? Contacteer ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen, of bel 0497/52 50 25

In het geval van een verstopping in een sifon, kunt u proberen met een ontstoppingsveertje de smurrie los te maken. Deze veren zijn speciaal hiervoor bedoeld, waardoor de kans miniem is dat u iets beschadigd. Ook kunt u het water tijdelijk afsluiten en de sifon losschroeven, waarna u de binnenzijde kunt inspecteren. Lossen deze methoden niets op, of kunt u niets terugvinden? Dan kunt u proberen een speciaal ontstoppingsmiddel in uw afvoer te gieten.

Ontstoppen met behulp van vloeibare ontstoppingsmiddelen

Een milieuvriendelijke oplossing om door de afvoer te gieten, is een mengsel van soda en azijn. Giet dit in de afvoer of in het toilet en laat minimaal een half uur weken. Is de verstopping vrij ernstig, dan kunt u dit ook een hele nacht laten inwerken. Spoel daarna weg met heet (maar niet kokend) water. In de winkel zijn ook talrijke special middelen voorhanden, let dan wel goed op dat u een geschikt middel koopt. Lees ook zeker goed de instructies door en volg deze secuur op, om beschadigingen aan materialen te voorkomen.

Is de verstopping niet oppervlakkig maar dieper gelegen?

Wanneer al deze methoden geen houvast bieden, dan is de kans zeer groot dat de verstopping zich dieper in een afvoerleiding bevindt. Dit kan zelfs onder uw huis zijn. In dat geval raden wij aan een specialist in te schakelen. DVI Ontstoppingen kan u hier uitstekend mee helpen, met jarenlange ervaring en expertise op het gebied van het ontstoppen van zelfs de meest gecompliceerde verstoppingen kunnen wij elke klus voor u in een handomdraai klaren. (zonder breek of kapwerk !)
Wilt u snel en veilig uw verstopte afvoerleiding ontstoppen? Bel ons vandaag nog en wij plannen meteen een afspraak in! Wij zijn 24 uur op 24, 7 dagen op 7 bereikbaar

» Dringend ontstopper nodig?Contacteer ons 24/7