OntstoppingenGeurdetectieseptische putRegenputvijver & zwembadrioleringCamera inspectie

Septische put plaatsen: waarop moet u letten?

Septische put laten plaatsen om de afvoer van uw toilet of sanitaire voorzieningen op aan te sluiten?
In dit artikel sommen we enkele zaken op waar u rekening mee moet houden, bij het plaatsen van een septische put. Gebeurt dit niet op correcte wijze, dan kunt u achteraf met vervelende gevolgen worden geconfronteerd.

Septische put plaatsen: is het verplicht?

Een septische put is een hulpmiddel dat afvalwater verzamelt, waarna het bet behulp van speciale bacteriën wordt gezuiverd voordat het naar het riool wordt afgevoerd.

In de volgende twee situaties is een septische put verplicht:
  • In collectief te optimaliseren buitengebieden zijn de rioleringen van woningen nog niet aangesloten op rioolwaterzuiveringsinstallaties. Daarom is het verplicht in deze gebieden een septische put te plaatsen voor alle soorten afvalwater, zodat het alsnog kan worden gezuiverd voordat het water het riool bereikt. In dit geval gaat het om zowel de afvoer van toiletten (zwart water) en sanitaire voorzieningen (grijs water).
  • In buitengebieden die al wel collectief geoptimaliseerd zijn, kunt u het beste bij uw gemeente navragen wat uw verplichting is. In veel gevallen wordt alsnog van u verwacht dat u een septische put plaatst, maar in dit geval enkel voor het zwarte water (de afvoer van uw toilet).
Wanneer u eenmaal op de hoogte bent van de verplichtingen, dan kunt u over gaan tot het daadwerkelijk plaatsen van een septische put. Het liefst laat u dit aan een expert over, om problemen en mankementen te voorkomen.

Hoe wordt een septische put geplaatst?

Om een septische put te plaatsen, zal er eerst moeten worden uitgegraven.

Daarna kunt u kiezen voor het plaatsen van een fundering, waarna er speciaal gestabiliseerd zand wordt gestort. Dit betreft veelal enkele tientallen centimeters, om de put van een stabiele ondergrond te voorzien.

Daarna zal de put daadwerkelijk worden geplaatst. De put wordt vervolgens van een laag water voorzien om deze zwaarder te maken en dieper te laten zakken. Dit proces kan enkele uren tot enkele dagen in beslag nemen, het doel is de put goed te stabiliseren.

Daarna kunnen alle leidingen worden verbonden met de put. In een septische put ontstaan gassen doordat biologische componenten worden afgebroken en deze gassen moeten te allen tijde kunnen ontsnappen.

Kan dit niet, dan kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Als laatste wordt aan de zijkanten van de put versterking aangebracht in de vorm van stabilisé of beton. En dan kan de afsluiting van de put worden geïnstalleerd.

DVI Ontstoppingen kan ook uw septische put vakkundig plaatsen

Het installeren en plaatsen van een septische put vereist de nodige kennis, ervaring en expertise.

Wilt u zeker weten dat uw septische put op correcte en veilige wijze wordt geplaatst? Bel ons dan gerust op 0497/525.025 om te informeren naar onze werkwijze en prijzen. Stuur ons vrijblijvend een e-mail.