Is een septische put verplicht?

Is een septische put verplicht?

Een septische put is een natuurlijk zuiveringssysteem voor afvalwater. Huishoudens die geen aansluiting hebben voor hun (sanitair) afvalwater op een riolering met een zuiveringssysteem, kunnen kiezen voor een septische put om zelf het afvalwater te zuiveren.

Een septische put bestaat uit verschillende lagen die samen fungeren als een zuiveringssysteem. Sanitair afvoerwater bestaat uit vaste delen en vloeistoffen. Door de zwaartekracht worden de vaste delen naar de bodem getrokken. Op de bodem van een septische tank, bevindt zich zo aan laag met organisch materiaal. De organische delen van deze laag zijn een goede voedingsbron voor bacteriën, die de vaste delen deels vloeibaar maken en afbreken. Hierdoor werkt de septische put als een natuurlijk zuiveringssysteem.

» Last van een verstopte septische put?Contacteer ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen, of bel 0497/52 50 25

Is een septische put verplicht?

Een septische put is niet altijd verplicht. Sowieso stelt de Vlaamse milieuwetgeving dat je huishoudelijk afvalwater het best wegwerkt via de riolering, maar dit ​hangt af van zone per zone, en dan nog eens van gemeente tot gemeente.

Vlaanderen is bijvoorbeeld onderverdeeld in verschillende zones.Iedere zone heeft zo weer zijn eigen verplichtingen voor wat betreft de plaatsing van een septische put. Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) vindt u een overzicht van deze zones, en kan u ook opzoeken in welke zone uw woning zich bevindt.

We kunnen vier zones onderscheiden:

  • Centraal gebied: er is al geruime tijd riolering aanwezig die is aangesloten op een waterzuivering. Hier is geen septische put nodig, tenzij anders bepaald door de gemeente of rioolbeheerder.
  • Collectief geoptimaliseerd buitengebied: er is recent riolering aangelegd die is aangesloten op een waterzuivering. Hier is geen septische put nodig, tenzij anders bepaald door de gemeente of rioolbeheerder.
  • Collectief te optimaliseren buitengebied: er is riolering gepland of er is riolering aanwezig, maar die is nog niet aangesloten op een waterzuivering. Hier is een septische put verplicht, in afwachting van de aansluiting op het riool.
  • Individueel te optimaliseren buitengebied: er is geen riolering voorzien. Het afvalwater moet individueel gezuiverd worden met een individuele behandelingsinstallatie (IBA). Hier is een septische put verplicht in afwachting van een IBA. Nadien kan de put eventueel behouden blijven als voorbehandeling bij de waterzuivering.

Raadpleeg de site van VMM voor meer info.

» Last van een verstopte septische put?Contacteer ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen, of bel 0497/52 50 25

Hoe groot moet de septische put zijn?

Een septische put kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Sommige huishoudens hebben enkel een septische put nodig voor het afvoerwater van de wc, terwijl andere huishoudens de septische put ook gebruiken voor andere sanitair water (bad, douche) of voor huishoudwater (afwasmachine).

De minimumgrootte van de septische tank hangt niet alleen af van het einddoel, maar ook van de zone. In een Centraal gebied en een collectief geoptimaliseerd buitengebied volstaat, als er een septische put nodig is, een tank van 2000 liter. In een collectief of individueel te optimaliseren buitengebied moet de dank minstens 3000 liter kunnen opvangen.

Ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen: wij zijn er voor u

Het team van ontstoppingsdienst DVI Ontstoppingen is gespecialiseerd in ontstoppingswerkzaamheden, het ledigen van septische tanks en rioolwerkzaamheden. Wij krijgen dan ook dagelijks vragen over het gebruik van een septische put. Hebt u bij het lezen van dit artikel specifieke vragen en wenst u meer informatie? Aarzel niet ons te contacteren.

Meer artikels over de septische put

» Dringend ontstopper nodig?Contacteer ons 24/7