Waarom septische put altijd verstopt geraakt

Waarom septische put altijd verstopt geraakt

Meestal kijk je pas om naar de septische put wanneer deze verstopt is. Het waterzuiveringssysteem is voor veel huishoudens erg belangrijk om het sanitaire afvalwater te zuiveren en daarom is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat de septische put elke dag dienst kan blijven doen. Hoe voorkom je een verstopping van de septische put? In dit artikel geven we je enkele tips.

Een septische put bestaat uit grofweg 3 verschillende lagen. De eerste laag is de onderste laag die is bezonken met vaste materie. Daarnaast is een tweede laag, die vloeibaar is. De derde laag bestaat uit drijvende vaste stoffen. Deze drie lagen zorgen er gezamenlijk voor dat afvalwater kan worden gezuiverd.

Put laten legen of reiningen? Bel ons 24/24 op 0497/525.025 » Dringend septische put laten legen of reiningen?Contacteer ons, 24/7

Verstoppen van de septische put

Het zuiveringsproces is een langzaam proces dat een residu achterlaat dat langzaam een grote hoop vormt. Door de gestage opbouw van organisch materiaal zoals vet, toiletpapier en uitwerpselen, kan de septische tank naar verloop van tijd erg beginnen stinken. Hierdoor moet een septische put om de zoveel tijd geleegd worden. Het legen van een septische put is een behoorlijke klus met veel stankoverlast.

Het is dan ook aan te raden om de septische put zo goed mogelijk te onderhouden. Een verstopping van de septische put kan namelijk veel overlast geven. Gelukkig zijn er genoeg manieren om een verstopping te voorkomen.

Toilet

Zo zijn vochtige doekjes een grote boosdoener als het gaat om het verstoppen van een septische put. Wees daar dus erg voorzichtig mee. Hetzelfde geldt voor maandverband en tampons. Die mogen nooit in het toilet gegooid worden.

Als het even kan, is het ook handig om de hoeveelheid wc-papier te beperken. Dik wc-papier of grote hoeveelheden wc-papier vergroten de kans op een verstopping.

Wie weleens etensresten wil weggooien, denkt al snel aan het toilet. Ook dit is niet aan te raden. De etensresten stapelen zich namelijk op waardoor de septische put sneller verstopt. Ook vetten of andere oliën in de afvoerbuis kunnen de boel verstoppen. Dit zijn namelijk stoffen die heel moeilijk afgebroken kunnen worden, waardoor de septische put onnodig vervuild raakt.

Schoonmaakmiddelen

Gebruik bij voorkeur biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. De septische put kan schoonmaakmiddelen die niet biologisch afbreekbaar zijn, niet goed afbreken. Hierdoor kan een put sneller verstopt raken.

Wanneer de put goed wordt onderhouden en een gezin nadenkt over alles dat door het toilet wordt gespoeld, hoeft een put meestal om de paar jaar geledigd te worden. Doe hiervoor een beroep op Ontstoppingswerken DVI Ontstoppingen. Wij zijn gespecialiseerd in het ledigen van de septische put.

Op zoek naar een betrouwbare partij die de septische put snel kan legen? Maak dan vandaag nog een afspraak.

» Dringend ontstopper nodig?Contacteer ons 24/7